Pedagogu pieredzes apmaiņas brauciens 2016. gada 12. oktobrī

Kategorija: Aktualitātes Publicēts Pirmdiena, 17 Oktobris 2016

Balvu Mākslas skolas radošie darbinieki un pedagogi devās uz galvaspilsētu pieredzes apmaiņas braucienā. Apskatījām un iepazinām atjaunoto Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Ieskatījāmies gan plašajās pamatekspozīcijās - vecmeistaru darbos, gan jauno māklinieku darbos, gan caurredzamajās gleznu krātuvēs un glabātuvēs, kā arī iepazinām ēkas arhitektūru un konstrukcijas iekštelpās.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ar plašu retrospekciju “Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika” jaunatvērtajā Lielajā izstāžu zālē godina gleznotāju Jani Rozentālu (1866–1916), kura simt piecdesmitā dzimšanas diena starptautiskā mērogā ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Muzeja izstāžu zālē, kur grīda neparasta – no stikla, bija iespēja redzēt Raimonda Staprāna darbu izstādi “Piecas gleznas”. Raimonds Staprāns (1926) Latvijā ir labi pazīstams kā lugu rakstnieks. Kā gleznotāju Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklētāji Staprāna mākslu iepazina 2006. gadā, kad tika sarīkota līdz tam plašākā meistara daiļrades izstāde viņa dzimtenē.

Mākslinieku eļļas krāsu smaržu izjutām Latvijas Mākslas Akadēmijā. Apskatījām jauno māklinieku BREDERLO – VON SENGBUSCH MĀKSLAS PRĒMIJA/KONKURSA DARBU IZSTĀDI.

Brederlo – von Sengbusch mākslas prēmija 2016” mērķis ir atbalstīt Latvijas Mākslas akadēmijas talantīgākos glezniecības, tēlniecības un grafikas apakšnozares studentus. Konkursa darbus vērtē konkursa žūrija, kurā pārstāvēta Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un von Sengbuša ģimenes pārstāvji. Prēmija tiek piešķirta reizi divos gados jau kopš 2006. gada.

Iepazināmies ar mākslinieci Marutu Raudi, viņas radošo darbību porcelāna apgleznošanā un veidošanā, apmeklējot radošo darbnīcu, kas iekārtota mākslinieces privātmājā. Māksliniece Maruta Raude ir Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente, kura gadu gaitā piedalījusies neskaitāmos starptautiskos mākslas simpozijos. Māksliniecei bijušas 14 personālizstādes, kā arī 11 grupu izstādes, viņas darbi minēti ārzemju mākslas grāmatās. Saņēmusi vairākas godalgas. Maruta Raude savā darbnīcā piedāvā nodarbības porcelāna apgleznošanā un veidošanā bērniem un pieaugušajiem – gan grupās, gan individuāli.

Redzētais, piedzīvotais, praktiski izmēģinātais daudzveidīgā veidā tiek nodots jaunajiem māksliniekiem – Balvu Mākslas skolas audzēkņiem!

Balvu Mākslas skolas direktores vietniece Anita Kairiša.

img-001.jpgimg-002.jpgimg-003.jpgimg-004.jpgimg-005.jpgimg-006.jpgimg-007.jpgimg-008.jpgimg-009.jpgimg-010.jpgimg-011.jpgimg-012.jpg

Skatīts: 19109