KONKURSS "MIRKLIS MĀKSLAI"

Kategorija: 2020./2021.m.g. Publicēts Pirmdiena, 19 Aprīlis 2021

„Mākslas dienas 2021” ietvaros

KONKURSS „MIRKLIS MĀKSLAI”

 

Abstrakcionisms  ir māksla, kurā tiek uzsvērta līniju, krāsu, toņu nozīme, tās būtība - neatkarība no darba līdzības ar apkārtējo pasauli. Glezna par abstraktu nosaucama tad, ja tajā nav atpazīstams nekas no objektīvās pasaules, no realitātes, kas veido ikdienas dzīves vidi. Pastāv dažādi abstrakcionisma virzieni, piemēram, tašisms -  kurā par koloristisko vērtību tiek uzskatīti bezformīgi krāsas traipi - uzpludināti vai izšļakstīti uz audekla, vai ģeometriskais abstrakcionisms, kam raksturīgs ģeometrisku elementu izmantojums - horizontālas, vertikālas līnijas, kvadrāti, taisnstūri. Pasaulslavenais mākslinieks Marks Rotko (dzimis tagadējā Daugavpilī), bija ekspresīvā un monohromā abstrakcionisma pārstāvis.

 Konkursa idejas apraksts

15. aprīlī, Leonardo da Vinči dzimšanas dienā, Latvijā tradicionāli tiek atklātas Mākslas dienas, tās ilgst līdz 15. maijam. Katru gadu šajā mēnesī visā Latvijā tiek piedāvātas dažādas ar mākslu saistītas aktivitātes un notikumi.

Svinot Mākslas dienas 2021, Balvu Mākslas skola sagatavojusi iespēju ielūkoties Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijā. Izstādē „Pieskāriens laikam” skatāmi Marka Rotko centra organizēto simpoziju dalībnieku mākslas darbi un individuālie dāvinājumi. Mākslas dienu 2021 izstāde ir iespēja virtuāli pieskarties mākslai, ko radījuši mākslinieki no dažādām valstīm, kur katram ir savs redzējums uz notiekošo apkārt. Katram Balvu Mākslas skolas audzēknim, Balvu pilsētas iedzīvotājam  un ciemiņiem ir iespēja izjust mākslinieku caur viņa radīto darbu, caur krāsām, līnijām un faktūrām. Pieskarties mākslas laikam un sajūtām caur gleznām un instalācijām.

Ņemot vērā šobrīd esošo situāciju, Balvu Mākslas skolas izstāžu zālē eksponēto izstādi „Pieskāriens laikam” kā virtuālo mākslas darbu izstādi varēs apskatīt Balvu Mākslas skolas mājaslapā – http://www.balvumakslasskola.lv/ vai https://youtu.be/iZGSUN257HM.

Konkursa ideja radās ar mērķi veicināt dažāda vecuma mākslas interesentus iepazīties ar izstādē redzamo mākslas virzienu, mākslas darbiem un iedrošināt pašiem radīt orģināldarbus abstrakcionismā.

  1. Konkursa organizatori: Balvu Mākslas skola
  2. Konkursa atbalstītāji: Balvu novada pašvaldība
  3. Konkursa vispārīgs apraksts
    1.  Vizuāli plastiskās mākslas konkurss Ziemeļlatgales (Balvu, Rugāju, Baltinavas,  Viļakas novadi) bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem.
    2.   Konkurss tiek organizēts no 2021. gada 15. aprīļa līdz 2021. gada 15.maijam.

KONKURSA NOLIKUMS ŠEIT:  BMS_makslas_dienas_konkursa_nolikums.pdf

 

Skatīts: 758