Balvu Mākslas skolas audzēkņi rudens krāsas dodas baudīt uz Daugavpili

Kategorija: Aktualitātes Publicēts Piektdiena, 10 Oktobris 2014

Rudens ir viens no krāsainākajiem gadalaikiem. Mākslas skolas mazie mākslinieki rudenīgo krāsu noskaņojumu devās baudīt ikgadējā mācību ekskursijā uz Daugavpili.

Ekskursijas laikā tika iepazīts Marka Rotko mākslas centrs, kas ir Daugavpils atjaunotais cietoksnis. Tur  bija lieliska iespēja pietuvināties Daugavpils - Dvinskas vēsturei un tās cilvēkiem 20.gs. sākumā neparastā un interesantā veidā – ieraudzīt pilsētu mākslinieka acīm, mēģināt pietuvināties viņu domām un pārdzīvojumiem.

Mazie mākslinieki bija sajūsmināti par iespēju apskatīt mākslinieka Marka Rotko sešus oriģināldarbus, kā arī pabūt M. Rotko klusuma istabā un apmeklēt videozāli.

Viena no centra ekspozīcijām ļāva iepazīt Latvijas laikmetīgo glezniecību, kuru pārstāv vienas paaudzes spilgti ienākuši mākslinieki Latvijas mākslas ainā šajā gadsimtā. Visi izstādē pārstāvētie mākslinieki ir oriģinālas personības ar atšķirīgām, savstarpēji nesajaucamām individuāla stila pazīmēm, ko mēģināja saskatīt mazie Balvu mākslinieki, pievēršot uzmanību katra mākslinieka darba individuālajām atšķirībām.

Pirmo reizi Daugavpilī izstādē „20. gadsimta 60. gadu mode mākslā” audzēkņi un skolotāji aplūkoja Aleksandra Vasiļjeva unikālu tērpu kolekcijas nelielu daļu. A.Vasiļjevs ir pasaulslavens scenogrāfs, interjeru dekorators, mākslas zinātnieks, modes vēsturnieks, populāru grāmatu un rakstu autors, izcils lektors, televīzijas raidījumu autors un vadītājs. Izstāde veltīta pagājušā gadsimta 60. gadu mainīgajai modei, kur bija iespēja skatīt unikālus eksponātus no Aleksandra Vasiļjeva privātās tērpu kolekcijas. Tas bija laiks, kad tika radīti mini svārki, izgudrotas zeķubikses, parādījās džinsu mode un stils unisekss. Izstādē tika apskatītas gleznas, vintāžas fotogrāfiju kopijas, kurās redzamas 60. gadu modes tendences.

Mūs ciemos gaidīja arī Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola „Saules skola”, kā arī mazā bērnu skola, kur bija iespēja redzēt, kā prot strādāt citās skolās.

Lielu interesi audzēkņiem izraisīja arī Daugavpils skrošu rūpnīca, kur audzēkņi parādīja mākslu, kā rīkoties ar ieroci. Tika apskatīta vecākā munīcijas rūpnīca Ziemeļeiropā - pasaulē vienīgā rūpnīca, kas izmanto 1782. gadā izgudrotās tehnoloģijas, vairāk kā 100 gadus vecas iekārtas.

Informāciju sagatavoja Balvu Mākslas skolas direktores vietniece izglītības jomā Anita Kairiša

1 Daugavpils skrosu rupnica.JPG1 M. Rotko centrs.JPG1.1 M. Rotko centrs.JPG1.2. M.Rotko centrs.JPG2 Daugavpils skrosu rupnica.JPG2 M. Rotko centrs.JPG2. Daugavpils skrosu rupnica.JPG2. Dizaina un makslas vidusskola.JPG3 Daugavpils skrosu rupnica.JPG3. Daugavpils Dizaina un makslas vidusskola.jpg4. vesturisks fotouznemums uz 20.gs. sak. Dvinskas fona.jpg5. Laikmetiga gleznieciba.JPG6. Laikmetiga gleznieciba.JPGDizaina un makslas vidusskola.JPGDSCF9647.JPGDSCF9651 - Copy.JPGM. Rotko centrs.JPGRotko centrs.jpg

 

Skatīts: 18154